***Calibration: Refers to the process of determining the relation between the output (or response) of a measuring instrument and the value of the input quantity or attribute, a measurement standard. In non-specialized use, calibration is often regarded as including the process of adjusting the output or indication on a measurement instrument to agree with value of the applied standard, within a specified accuracy.
***Kalibrasyon:Bir ölçü aleti veya ölçme sisteminin gösterdiği veya bir ölçüt/ölçeğin ifade ettiği değerler ile, ölçülenin bilinen değerleri arasındaki ilişkinin belli koşullar altında belirlenmesi için yapılan işlemler dizisidir. Uzunluk, ağırlık, sertlik, elektrik direnç vb. gibi herhangi büyüklüklerin ölçümlerini yapan aletlerin kabul edilen bir ölçüte göre ayarlarının yapılması ve hata sınırlarının belirlenmesi olarak anlaşılır.

Tuesday, January 15, 2008

3. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Kalibrasyon Laboratuvarı





Kalibrasyon Laboratuvarı

İlk kuruluş çalışmaları 1935 yılına uzanan 3 ncü HİBM K.lığı, çeşitli dönemlerde modernize edilerek tesis, teçhizat, teşkilat ve kadro yenilikleri ile kabiliyet ve kapasitesini sürekli olarak geliştirmiştir.

Bugün, 3 ncü HİBM K.lığı sahip olduğu modern teçhizatlar ve uluslar arası kalite seviyesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ana silah sistemlerinin elektrik-elektronik bakım, onarım hizmetleri ile kalibrasyon ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında NATO’ya ve Yurtiçi/Yurtdışı Sivil Sanayi Kuruluşlarına da sahip olduğu teknoloji alanlarında hizmet verecek potansiyele erişmiştir.

3 ncü HİBM K.lığı vermekte olduğu hizmetlerle ilgili olarak TSE-EN-ISO 9001 ve AQAP-110 kalite belgelerine sahiptir. Kalibrasyon laboratuarı ise ABD Hava Kuvvetlerinin yetkili kuruluş olan AFMETCAL tarafından sertifikalandırılmaktadır.

Tesis ve Çevre Şartları

3 ncü HİBM K.lığı Kalibrasyon Laboratuvarı Elektrik/Elektronik/Seyrüsefer ve Mekanik/Fizik sahalarında kalibrasyon hizmeti vermektedir.

Laboratuvar 1000 m2’lik bir kapalı alana sahip olup, bu alanın 450 m2’si Elektronik/Mekanik Kalibrasyon bölümünü, 144 m2’si ise Modül olarak adlandırılan 68±1°F sıcaklık ve %35 ±15 Bağıl Nem kontrollu bölümünü kapsamaktadır.

Laboratuvarda sıcaklık, nem, pozitif basınç, gürültü, titreşim,ışık ve toz gibi değerler sürekli izlenmekte ve kontrol altında tutulmaktadır. Tüm laboratuvarın topraklama sistemi mevcut olup, ölçüm değeri periyodik olarak izlenmektedir.

Ayrıca, özel donanımlı laboratuvar ortamına sahip 2 adet 0403 Mercedes otobüs ve 2 adet Mercedes Sprinter ile Hv.K.K.lığı birlikleri yanında Kara ve Deniz Kuvvetlerinin ve Jn.G.K.lığının bazı birliklerine periyodik olarak; sivil ve kamu kuruluşlarına ise talep edildiğinde Elektrik-Elektronik ve Mekanik alanlarda yerinde kalibre hizmeti verilmektedir.

Laboratuvar Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2000 “Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar” standardına göre aşağıda belirtilen kapsamlarda 29 Kasım 2005 tarihi itibarıyla akredite edilmiştir.

▪ AC/DC Akım

▪ AC/DC Gerilim

▪ İndüktans

▪ Osiloskop

▪ Kapasitans

▪ Direnç

▪ Basınç

▪ Boyut
Günümüzde kalite anlayışının gelişmesi ile sivil sanayi kuruluşları arasında öncelikle tercih edilen ve yaygınlaşmaya başlayan ölçüm belirsizliği hesaplamaları yapılarak ve akreditasyon şartları yerine getirilerek laboratuvarımızın ölçüm kalitesi artırılmıştır.

Mekanik Kalibrasyon Alanındaki Kabiliyetlerimiz


Basınç Kalibrasyonu



2500S 2480-626
Nem Standardı Basınç Standardı

Analog/Sayısal Manometreler, Standart Manometreler, Manometre Kalibratörleri, Basınç Dönüştürücüler, Fark Basıncı Ölçerler, Barometreler, Tansiyon Aletleri, Oksijen Göstergeleri



Boyut Kalibrasyonu

J500D
Kütle Standardı Boyut Standartları

Mastar Bloğu, Kumpas, Mikrometre, Komparatör, Düz Kenar Cetveli, Mihengir, Otokolimatörler, Teodoliteler, Açı Mastar Blokları, Açı Ölçer, Su Terazisi, Poligon, Dik Yüzey, Lazer/Otokolimatör ile Granit Masa Kalibrasyonu, Doğrusallık, Karesellik, Paralellik, Diklik, Eş Eksenlilik, Optik Cam Yüzey Düzgünlüğü, İç Çap/Dış Çap Ölçümü





800260 CDI2000
Kuvvet Standardı Tork Standardı

Sıcaklık Kalibrasyonu

ITS 90’a göre İkincil Seviye PRT, Termometreler, Sıcaklık Standartları

Kuvvet Kalibrasyonu

Kuvvet Dönüştürücüler, Dynamometreler

Kütle ve Terazi Kalibrasyonu

Kütle, Analitik ve Elektronik Teraziler

Tork Kalibrasyonu

Torkmetre, Tork Dönüştürücüleri, Tork Kalibratörleri, Tensiometre



Elektronik Kalibrasyon Alanındaki Kabiliyetlerimiz


Frekans Kalibrasyonu



8902MS
Frekans Standartları Mikrodalga Standardı

Counter, Sinyal Jeneratörleri, Pulse Jeneratörleri, Spectrum Analyzer, Analog/Digital Osiloskoplar, Frekans ve Genlik Modülatörleri

Mikrodalga Kalibrasyonu

Power Sensor, Power Metre (High/Low), Attennuator, Sweep Osilatör, Network Analyzer, Directional Coupler, Mikrodalga Frekans Counter



Meter Kalibrasyonu


Direnç, Gerilim, Akım, İndüktans Standartları


Voltmetre, Ampermetre, Ohmmetre, Multimetre, Standart Direnç, Standart Kapasitans, Standart İndüktans, Yüksek Voltaj Probu, Çok Fonksiyonlu Kalibrator, DC Voltaj Kalibratörü, AC Voltaj Kalibratörü, DC Güç Kaynağı, RLC Metre



İzlenebilirlik

Teknolojik gelişmelere paralel olarak kendini yenileyen laboratuvarımız 1987 yılından beri AFMETCAL (Air Force Metrology & Calibration Program/USA) tarafından 2 yılda bir olmak üzere;

Kalite Programı

Tesis ve Çevre Şartları

Ölçüm Kabiliyeti Değerlendirmesi

konularında değerlendirmeye tabi tutularak belgelendirilmektedir. Laboratuvarımızda bulunan referans standartlar için kalibrasyon desteği Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve AFMETCAL’den sağlanmaktadır. Mevcut 1100 kalibrasyon standardı ile izlenebilirlik zinciri içerisinde yılda yaklaşık 18000 adet test/ölçü aleti kalibre edilmektedir.


İzlenebilirlik Zinciri



AFMETCAL Uygunluk Belgesi

Kalibrasyon Başvuru Şekli

3 ncü HİBM K.lığından kalibrasyon konusunda hizmet almak isteyen kuruluşlar aşağıdaki telefon, faks ve E-Posta ile bilgi alabilirler.



Tel : 0 (312) 298 44 89

Faks : 0 (312) 249 10 79

E-Posta :

Kaynak :www.hvkk.tsk.mil.tr
www2.ssm.gov.tr

No comments: